Ai grija

Avocado: 5 beneficii uimitoare pentru sanatate despre care s-ar putea sa nu stii

Avocado este un fruct al arborelui Persea americana, a carui pulpa este o gustare gustoasa si sanatoasa, precum si un supliment nutritiv la salate, sosuri si feluri de mancare principale. Avocado are un continut ridicat de vitamine, minerale, antioxidanti si fibre si, prin urmare, fac parte dintr-o dieta sanatoasa pentru multi oameni. Iata cateva dintre beneficiile pentru sanatate ale avocado, pentru care merita sa fie consumat mai des.

Avocado este bun pentru inima

Avocado este bogat in acizi grasi mononesaturati si magneziu, care sunt foarte importanti pentru sanatatea cardiovasculara. Grasimile sanatoase reduc nivelul lipoproteinelor cu densitate scazuta din sange (alias colesterol „rau”), iar aportul de magneziu este asociat cu un risc mai mic de boli coronariene.

Imbunatateste digestia

Avocado este o sursa buna de fibre, care imbunatateste digestia, sustine sanatatea gastro-intestinala generala si reduce riscul de cancer de colon. Avocado contine zece grame de fibre la 100 de grame de produs, in timp ce aportul recomandat de fibre dietetice pentru un adult este de 25 pana la 38 de grame pe zi.

Normalizeaza tensiunea arteriala

Avocado contine mai mult potasiu decat banana, iar aceasta substanta este excelenta in scaderea tensiunii arteriale, precum si reducerea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare si protejarea impotriva crampelor musculare. Lipsa de potasiu in organism este insotita de simptome atat de neplacute precum oboseala constanta, slabiciune musculara, ameteli, constipatie etc.

Ajuta la controlul greutatii

Avocado, bogat in fibre si grasimi sanatoase, va face sa va simtiti plin si reduceti pofta de mancare mult timp. Acest lucru ajuta la reducerea aportului caloric total al dietei si ajuta la mentinerea unei greutati sanatoase. In plus, un studiu realizat de oameni de stiinta din Spania a aratat ca consumul de avocado si alte alimente cu acizi grasi mononesaturati poate preveni acumularea de grasime in exces.

Reduce riscul aparitiei diabetului

Intr-un studiu din 2018 realizat pe 31 de persoane supraponderale, cercetatorii au descoperit ca inlocuirea glucidelor rapide din dieta cu avocado a redus hiperglicemia postprandiala (o crestere accentuata a glucozei dupa consumul unei mese), reducand astfel riscul aparitiei diabetului de tip 2. Cercetatorii presupun ca acest lucru se datoreaza grasimilor sanatoase din avocado, pe care organismul le absoarbe suficient de incet pentru a suprima varfurile de zahar din sange. Avocado ajuta, de asemenea, la controlul greutatii si tensiunii arteriale, reducand in acelasi timp alti factori de risc pentru diabet.

Ajuta la asimilarea substantelor nutritive

Acizii grasi mononesaturati din avocado ajuta organismul sa absoarba mai bine vitaminele solubile in grasimi A, D, E si K, care au multe beneficii pentru sanatate: imbunatatesc vederea si starea pielii, intaresc oasele si dintii, sustin functionarea normala a sistemului imunitar , si multe altele.

Imbunatateste sanatatea oaselor

Magneziul si potasiul din avocado cresc densitatea minerala osoasa. Ajuta la reducerea riscului de fracturi si osteoporoza (scaderea masei osoase si deteriorarea calitatii osoase) la batranete. Osteoporoza este cea mai frecventa la femei, astfel incat ingrijirea sanatatii osoase este deosebit de importanta pentru ele.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *