Smart

Calendar ortodox 11 septembrie 2022. Este sărbătorită o mare sfântă a Ortodoxiei

Calendar ortodox 11 septembrie 2022. Biserica Ortodoxă cinstește astăzi o mare sfântă a Ortodoxiei. Este vorba despre Sfânta Teodora din Alexandria și tot astăzi este sărbătorit Sfântul Euforsin bucătarul. Iată ce trebuie să știe credincioșii ortodocși despre viața acestor doi mari sfinți.

Calendarul ortodox al zilei de duminică, 11 septembrie 2022

Se știe despre Sfânta Teodora că a fost căsătorită și a căzut în adulter. Când și-a dat seama de păcatul pe care îl făcuse, a luat decizia de a se retrage la mănăstirea de călugări Octodecatos, ascunzându-și părul și îmbrăcând haine bărbătești. Și-a luat numele de Teodor și a uimit obștea de monahi cu nevoințele sale, cu postul și lacrimile de pocăință.

Într-o zi o tânără de o moralitate îndoielnică l-a acuzat pe nedrept pe “Teodor” că a lăsat-o însărcinată, iar acesta nu a încercat să se dezvinovățească acceptând să părăsească mănăstirea. Sfânta Teodora a petrecut șapte ani într-o pădure pustie, crescând copilul acelei femei. Ulterior, starețul mănăstirii l-a primit înapoi pe cel pe care îl știa drept monahul Teodor.

Se pune că după moartea Sfintei Teodora, în anul 490, soțul ei a ales să viețuiască pustnicește în chilia soției lui până la moarte.

Despre Cuviosul Eufrosin Bucătarul, sărbătorit la data de 11 septembrie, se știe că
a trăit în secolul al IX-lea într-o mănăstire din Palestina. Ascultarea sa ca monah era aceea de bucătar, însă pentru smerenia sa și pentru dragostea pe care le manifesta în această ascultare de bucătar, Dumnezeu a lucrat o minune și a îngăduit ca acesta să fie văzut în Rai de către un alt părinte din mănăstire.

În fiecare an, la data de 11 septembrie, Biserica Ortodoxă face și pomenirea Sfinților Mucenici Diodor, Diomid și Didim, a Sfintei Mucenițe Ia, a Sfinților Dimitrie și Evantia soția sa, împreună cu fiul lor Dimitrian.

Rugăciunea zilei de duminică

Aprinde o lumânare și citește rugăciunea zilei de duminică. Sunt cuvinte puternice, cu sens și semnificație, care te vor însoți în această zi și îți vor da protecție divină.

De vreme ce ziua Duminicii îmi aduce aminte de Atotputernicia Ta, Stăpâne, cu care ai zidit lumea și ai răscumpărat pe om, pentru aceasta iubitorule de oameni, Doamne, mă închin Ție și-Ți mulțumesc foarte pentru darurile cele mari, ce ai făcut la toate zidirile Tale. Cu adevărat se bucură și se veselește inima mea când stau și cuget că numai Tu singur ești Dumnezeu, Sfânt, Înțelept, Milostiv, Purtător de grijă, Bun, Puternic, Necuprins, și în scurte cuvinte, vreo bunătate și vreo mărire nu-Ți lipsește. Mă bucur că Tu ești un Dumnezeu în trei Fețe: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Să se tulbure, Domnul meu, toți cei ce se închină altor dumnezei: că nu este alt Dumnezeu afară de Tine.

Pentru aceasta fă să sporească creștinii la orice mărire și bunătate, de vreme ce ei numai pe Tine Te cunosc Dumnezeu adevărat și Te mărturisesc și Ți se închină și-Ți slujesc pururea cu toată inima și cu toată puterea. O, Părinte Sfinte, miluiește-mă!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *