Smart

Calendar ortodox 8 septembrie 2022. Sărbătoare mare, cu cruce roșie, pentru credincioșii ortodocși

Calendar ortodox 8 septembrie 2022. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie, pentru credincioșii ortodocși. Joi, 8 septembrie, Biserica Ortodoxă prăznuiește prima mare sărbătoare din noul an bisericesc care a început pe 1 septembrie. Este sărbătorită Nașterea Maicii Domnului, primul praznic din Anul Bisericesc.

Calendarul ortodox al zilei de joi, 8 septembrie

Nașterea Maicii Domnului este primul praznic din Anul bisericesc, care începe la 1 septembrie. Fecioara Maria s-a născut din părinți foarte înaintați în vârstă, Ioachim și Ana, ca rod al rugăciunii lor. Tatăl ei era din semintia lui David, iar mama ei din cea a lui Aaron.

Sărbătoarea marcată în Calendarul Ortodox la data de 8 septembrie este una dintre cele mai mari sărbători din anul bisericesc. Condacul și Icosul acestui praznic împărătesc au fost alcătuite de către Sfântul Roman Melodul în secolul al VI-lea. De asemenea, Canonul care se cântă la slujba Utreniei a fost compus de către Sfântul Ioan Damaschin.

În ziua în care este cinstită Nașterea Maicii Domnului, cunoscută în popor și sub numele de Sfânta Maria Mică, Biserica Ortodoxă îi cinstește și pe următorii mari sfinți ai Ortodoxiei: Sfinții frați după trup Ruf și Rufian, Sfântul Sever, Sfântul Artemidor, Sfântul nou Mucenic Atanasie și cinstește Icoana Maicii Domnului din Kursk.

Cele mai importante tradiții de Sfânta Maria Mică

De sărbătoare Nașterii Maicii Domnului – Sfânta Maria Mică se leagă o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții care se respectă și în zilele noastre.

În această zi femeile împart struguri și prune, de sufletul morților. La sate, pe 8 septembrie nu se aprinde focul în casă pentru că se consideră că aduce ghinion și boală.

În fiecare casă este bine să fie o candelă aprinsă la icoana Maicii Domnului. Bărbații nu au voie să meșterească sau să facă munci în gospodărie, iar femeilor le este interzis să calce, spele, pentru că se spune că atrag răul asupra lor și asupra familiei lor.

Femeile care vor să devină mame trebuie să se roage pentru dezlegarea pântecelor şi se spune că vor primi pruncul dorit.

Aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica de sărbătoarea Sfintei Maria, 1,8 milioane dintre aceștia fiind femei.

Numele de Maria îşi are rădăcinile în limba ebraică, unde Miriam înseamnă Doamnă, împărăteasă, cea aleasă, cea frumoasă.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *