Ai grija

Cât de des este recomandat să îți speli așternuturile? Dar prosoapele? Ce ascund acestea?

Cât de des ar trebui să vă spălați așternutul? Și ce zici de prosoape și sutiene, dar și alte lucruri personale? Experții dezvăluie cum să vă mențineți casa curată și fără germeni!

Ne place să credem că ne păstrăm casele destul de curate (nu este un lucru ușor când aveți copii, animale de companie și un serviciu solicitant).

Deși simțim că ne aflăm într-un curent nesfârșit de spălare, oamenii de știință spun acum că acest lucru probabil nu este suficient pentru a combate cantitatea de bacterii din jurul caselor noastre. Datorită unui studiu recent care a analizat cât de murdare pot fi obiectele cotidiene, am rămas simțindu-ne extrem de murdari și ne-am întrebat … există ceva ca să fim Prea CURAȚI?

Din păcate, nu schimbăm întotdeauna cât de des ne-ar plăcea – ori sutem prea obosite, ori ne uităm la serialul preferat, ori pur şi simplu ne gândim la toate problemele pe care le avem de rezolvat a doua zi. Ei bine, după ce vei citi acest articol nu vei mai sta pe gânduri când vine vorba de schimbatul lenjeriei de pat.

Se pare că dacă nu schimbi lenjeri de pat în mod regulat, e ca şi cum ai dormi înconjurată de milioane de microbi microscopici care şi-au găsit locul în patul tău.

Un studiu realizat în Marea Britanie pare să aibă rezultate destul de îngrijotătoare. Potrivit studiului, doar 33% dintre britanici schimbă lenjeria de pat o dată e săptămână, în timp ce 35% fac acest lucru la două săptămâni. 8% dintre cetăţeni spală lenjeria la 3 săptămâni, iar 10% o fac la o lună. În cazul celibatarilor, este şi mai rău. Unii bărbaţi singuri au spus că au schimbat aşternurile de numai 4 ori pe an.

Un lucru pe care multe persoane îl ignoră este faptul că acest comportament reprezintă de fapt un risc pentru sănătatea lor. În acest caz, cearşafurile şi feţele de pernă adună o mulţime de “locatari” nedoriţi de la firmituri, bacterii, praf, urme de transpiraţie, saliva, piele moartă, urme de cosmetice şi uleiuri şi chiar şi urme de urină şi fecale.

Mary Marlowe Leverette, expert în servicii de curăţătorie, a declarat că acestea pot trece în cearşafuri, iar pe termen lung pot cauza alergii, mâncărimi şi, în cazuri severe, chiar infecţii. Mai grav, este faptul că toţi aceşti microbe şi bacterii  pot trece inclusive  in perne şi saltele. În trei ani, o pernă poate  să aibă chiar şi o greutate dublă din cauza prafului şi a microorganismelor care se ascund în ţesuturi.

Păturile, cuverturile, pernele şi salteaua sunt advărate surse de bacterii şi acarieni, vinovaţi de o serie de afecţiuni respiratorii, rinite, alergii, eczme, dar şi de disfuncţii ale somnului.

Pe lângă aceste afecţiuni, lenjeria de pat murdară poate să găzduiască unele bacterii foarte periculoase precum salmonella sau germeni care afectează plămânii.

Potrivit Huffington Post, lenjeria de pat se schimbă ar trebui schimbată o data pe săptămână sau maximum două.  Lenjeria  se spală la o temperatură de 60 de grade Celsius pentru a distruge acarienii, iar feţele de pernă se schimbă chiar de două ori pe săptămână.

Pernele – la fiecare trei luni

Aici devine foarte dezgustător. Potrivit Mail Online, medicii au descoperit că până la o treime din greutatea unei perne poate fi alcătuită din bug-uri, piele moartă și acarieni, iar perna medie nespălată poate conține 16 specii revoltătoare de ciuperci. Din fericire, spălarea la 60 ° C ar trebui să omoare majoritatea bacteriilor, așa că aruncați-le în mașina de spălat o dată la trei luni.

Cearceafuri- o dată pe săptămână

Adevărul este că lenjeria de pat poate acumula o colecție serioasă de transpirație, uleiuri corporale, salivă (dacă salivăm), murdărie din exterior, lichide sexuale și chiar urină și materii fecale! Expertul în spălătorie Mary Marlowe Leverette a declarat pentru ATTN că, dacă aveți o zgârietură sau o rană în timp ce dormiți în cearșafuri murdare, cu siguranță puteți avea o infecție.

‘Piciorul atletului și alte ciuperci pot fi transferate din țesături. Curățarea mai puțin frecventă a cearșafurilor și a fețelor de pernă permite fluidelor să se infiltreze în perne și saltele, iar acestea sunt mult mai dificil de curățat decât aruncarea cearșafurilor în mașină de spălat ”, spune ea.

Pe lângă toate acestea, celulele moarte ale pielii pe care le vărsăm în fiecare noapte pot atrage acarieni care se hrănesc din celule și pot afecta respirația persoanelor cu astm.

Potrivit unui sondaj recent YouGov, unul din 20 dintre noi ne spălăm cearșafurile doar la fiecare patru săptămâni și mai mult de o treime așteptăm 14 zile. Laura Bowater, microbiolog, recomandă spălarea lor o dată pe săptămână la minimum 60c pentru a distruge bacteriile.

Saltele: La fiecare opt ani

Specialiști în paturi Dreams au realizat un sondaj cu privire la cât de des ar trebui să cumpărăm o saltea nouă, iar rezultatele sunt șocante!

Studiul a constatat că 30.000 de persoane din Marea Britanie ar putea dormi pe o saltea care are peste 40 de ani, în timp ce 28% dintre oameni dorm pe saltele uzate de peste opt ani și 5% și-au păstrat salteaua de cincisprezece ani.

Pentru unul din patru oameni care simt că nu dorm suficient, cercetătorii cred că ar putea fi de vină saltelele vechi uzate. Deci, cât de des ar trebui să ne înlocuim saltelele? Potrivit Dreams, la fiecare opt ani este optimul pentru un somn decent.

Prosoape de mâini: la fiecare două utilizări

În același mod în care funcționează și cu prosoapele de baie, ori de câte ori ne uscăm mâinile proaspăt spălate, tocmai strângem din nou o mulțime de bacterii dăunătoare.

Destul de des, nu ne spălăm pe mâini în mod corespunzător, așa că tot ceea ce a rămas pe ele este transferat pe prosoapele de mână, care fac apoi un teren de reproducere perfect pentru ca bacteriile să prospere – datorită umezelii și texturii sale. Este un ciclu urât, așa că schimbați-vă prosopul de mână la fiecare două zile!

Prosoapele de baie: la fiecare trei sau patru utilizări

În ciuda faptului că este folosit doar pe corpul tău deja curat, prosoapele trebuie spălate mult mai regulat decât credeți.

Expertul în curățenie, Ralitsa Prodavova, a declarat pentru Metro că trebuie să spele prosoapele după trei până la patru utilizări.

„De fiecare dată când vă folosiți prosopul pentru a vă curăța corpul, celulele moarte ale pielii se agață de material și persistă acolo. Dacă ai miros de mucegai când îți aduci prosopul la nas, asta înseamnă bacterii care cresc pe prosop în sine. ”

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *