Smart

Ce se întâmplă cu facturile la curent care au fost contestate. Anunț oficial despre suspendarea plății

Informații noi cu privire la facturile la curent care au fost contestate. Românii care au considerat că li se impută o sumă prea mare la plata facturilor pentru energie electrică și le-au contestat trebuie să știe ce au de făcut cât timp se verifică situația.

Ce se întâmplă cu facturile la curent care au fost contestate

Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei a transmis un mesaj important pentru cei care au contestat factura la curent. Oficialul spune că în cazul facturilor la curent contestate, plata se suspendă până la primirea unui răspuns de la furnizor.

Într-o intervenție la Digi24, Zoltan Nagy Bege a subliniat că în cazul facturilor contestate, obligația de plată se suspendă până la primirea unui răspuns de la furnizor, termenul legal pentru această comunicare fiind de 15 zile.

Până când nu primește un răspuns, și termenul de răspuns de la furnizor este de 15 zile lucrătoare, până nu primește un răspuns la o factură contestată, obligația de plată se suspendă, a declarat vicepreședintele ANRE.

Potrivit spuselor sale, este bine să trimitem indexul furnizorului pentru a-i comunica consumul, iar acesta la rândul său, să recurgă la estimarea consumului când are dreptul.

Ce presupune schema de plafonare a facturilor la energie electrică

Chestionat pe acest subiect, vicepreședintele ANRE a declarat că încadrarea într-o tranșă de consum care beneficiază sau nu de schema de plafonare se face în funcție de istoricul de consum din 2021.

Potrivit spuselor sale există 3 categorii de consumatori casnici. În primul rând este vorba despre cei care în 2021 au avut un consum mediu sub 100 de kW/oră pe lună, apoi sunt cei care s-au încadrat între 100 și 300, și, respectiv, cei care au avut peste 300.

Zoltan Nagy Bege a explicat că primele două categorii beneficiază de plafonare, de 68 de bani pe kW/oră cu TVA și toate tarifele incluse pentru prima categorie între 0 și 100, și 80 de bani pentru cei între 100 și 300.

Deci, practic, nu contează acum care este consumul lunar. Dacă anul trecut s-au încadrat într-una din categorii, pe toată perioada aplicării schemei, deci până la sfârșitul lunii august 2023, li se va aplica plafonul respectiv, a conchis oficialul de la ANRE.

Consumatorii sunt stimulați să economisească, spune vicepreședintele ANRE, spre deosebire de intervenția liderului PSD, Marcel Ciolacu, care a declarat că românii nu au ce să mai economisească la energie electrică, întrucât oricum țara noastră are cel mai mic consum din Europa.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *