Gateste

Cea mai bună rețetă de mujdei. Iată cât usturoi trebuie să pui ca să-ți iasă ca la restaurant

Mujdeiul este un sos picant de usturoi tocat cald sau rece, foarte apreciat în bucătăria românească. Se potrivește de minune la foarte multe preparate cum ar fi: ciolan afumat, mămăligă, mititei, pește în saramură, hamsii prăjiți în mălai, precum în multe mâncăruri de pui, porc, pește, fasole și alte păstăi.

Cea mai bună rețetă de mujdei. Iese ca la restaurant

Secretul unui mujdei ca la restaurant este cantitatea de usturoi pe care o folosești în rețetă. Iată cum trebuie să procedezi ca să-ți iasă ca la carte! Regretatul gastronom Radu Anton Roman dezvăluia în lucrarea gastronomiei românești „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, cum se prepară celebrul mujdei. Mujdeiul se prepară dintr-o căpățână de usturoi.

„La-ndemână e să cureţi o căpăţână de usturoi şi să-i baţi căţeii-n draci într-o „chisarniţă“ de lemn. Potriveşti o linguriţă de sare grunjoasă şi, când totul e o pastă lipicioasă, se adaugă puţină apă. Merge la orice, carne, mămăligă, peşte ”, spunea bucătarul.

Sos de usturoi ca la restaurant

Iată ce spunea Radu Anton Roman despre cel mai bun sos de usturoi. Pentru rețetă ai nevoie doar de usturoi, sare și apă.

„Sosurile de usturoi sunt răspândite în toata lumea (mousse d’ail!) aşa că s-au rătăcit şi pe la noi vreo două-trei variante. Vi-l oferim pe cel mai simplu şi mai sărăcăcios (cel ce vi se dă la restaurante, cu pipeta, contra preţului unei vile la Vama Veche, pe plajă): usturoi, sare, apă”, spunea bucătarul.

Cea mai bună rețetă de mujdei. Iată cât usturoi trebuie să pui ca să-ți iasă ca la restaurant

În funcție de zona geografică se adaugă și alte elemente la sosul clasic de usturoi, după cum urmează: mujdeiul dobrogean cuprinde roșii (prăjite), ardei iute, oțet sau lămâie, untdelemn fierbinte, pătrunjel tocat.

Mujdeiul moldovenesc  se prepară cu bulion de carne sau legume, cel oltenesc cu oțet, untdelemn, mărar tocat, în timp ce mujdeiul transilvănean cuprinde smântână, oțet de mere, o linguriță de miere, tarhon bine tocat.

La Dunăre mujdeiul se prepară cald, cuc usturoi pisat într-un sos alb (unt, faină, supă de carne), oțet. Se lasă să freamăte 10 minute pe foc dulce, amestecând din când în când.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *