Smart

Cele mai importante tradiții la înmormântare. Ce este complet interzis și aduce ghinion

Înmormântarea nu este un eveniment deloc fericit, la care să mergem cu drag, dar situația este de așa natură încât să ne oblige să luăm parte la el. Se pare că lucrurile nu sunt deloc simple, pentru că și aici se respectă mai multe tradiții și obiceiuri importante. Trebuie să ținem cont de ele pentru a ne asigura că nu avem ghinion.

Ce înseamnă când mortul zâmbeşte

Există o mulțime de superstiții românești în ceea ce privește înmormântarea. Majoritatea tradițiilor se respectă în mediul rural, unde oamenii sub dependenți de acestea, pentru a se asigura că nu vor fi urmăriți de ghinion sau nu îl vor supăra pe cel decedat.

Vezi și: Superstiții de respectat noaptea. Să nu faci niciodată asta!

De cele mai multe ori, faptul că mortul zâmbeşte în sicriu este corelat cu faptul că acesta a plecat împlinit de pe această lume. Se spune că acea persoană decedată și-a dat ultima suflare liniștit, fără a avea vreun regret. Se spune că, atunci când vezi un mort zâmbind, urmează vreme bună.

După ce moare cineva, familia trebuie să acopere toate oglinzile din casă. Se spune că oglinda este un portal al lumii în care sufletul decedatului se poate pierde și nu își găsește liniștea. Nu se vorbeşte, nu se fac gesturi, nu se râde la înmormântare și este bine să purtăm haine negre sau de culori închise la culoare, ceea ce reprezintă doliul.

Ce nu ai voie să faci la înmormântare

Conform tradiției, mortul era ținut acasă timp de cel mult 3 zile în lunile reci ale anului sau cel mult 2 zile în perioadele calde. În unele zone, preotul vine în fiecare seară și citește o slujbă pentru odihnirea sufletului. Cei care vin la priveghi trebuie să rostească formula ”Dumnezeu să-l ierte!”.

În majoritatea regiunilor din țară xistă obiceiul ca cei care doresc să își ia adio pentru ultima dată de la răposat, să sărute crucea așezată pe pieptul lui și icoana. Unii aleg să îl sărute pe răposat pe frunte, dar acest lucru nu este tocmai igienic.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *