Smart

Cum vor fi calculate facturile la energie electrică. Decizii de ultimă oră în coaliție

Informații noi despre facturile la energie electrică. Coaliția încearcă să găsească soluții pentru a ajuta populația să depășească această iarnă ce se anunță problematică pentru facturile la energie electrică și gaze naturale. O veste foarte bună pentru români: după ce inițial s-a opus, PNL este de acord ca plafonarea la energie să se facă în funcție de consumul actual.

Cum vor fi calculate facturile la energie electrică

Deși inițial s-au impus, până la urmă liberalii au fost de acord ca plafonarea facturilor la energie electrică să se facă în funcție de consumul actual, și nu raportat la consumul din 2021.

Potrivit informațiilor apărute în spațiul public, liberalii au avut discuții cu specialiști în domeniu și au ajuns la concluzia că poate fi pus în practică algoritmul de calcul al consumului de energie electrică la preţul lunii curente şi nu la cel din 2021, aşa cum prevede Ordonanţa de Urgenţă 27.

Urmează să aibă loc dezbateri parlamentare în urma cărora se va lua o decizie. Liberalii au ținut să transmită, prin intermediul purtătorului de cuvânt, că nu vor spune NU din start niciunei variante, fiind deschiși la discuții.

„Nu am luat o decizie, dar acest aspect va fi stabilit în cadrul dezbaterilor parlamentare. Noi suntem deschiși la discuții și nu spunem nu niciunei variante”, da declarat purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuț Stroe, potrivit Mediafax.

Prețuri plafonate pentru românii care își reduc consumul de energie electrică

Potrivit unui comunicat de presă, PSD va depune un amendament în Parlament pentru modificarea OUG 119/2022, astfel încât persoanele care își reduc consumul curent de energie electrică să poată beneficia de prețuri plafonate.

Amendamentul PSD prevede ca pragurile maxime de consum pentru care se acordă compensări, respectiv de 100 și 300 kWh/lună, să se raporteze la consumul curent și nu la media lunară din anul 2021, cum este forma actuală a OUG 119/2022.

Reamintim faptul că în urmă cu doar câteva zile, președintele Partidului Social Democrat a declarat că nu înțelege de ce li se spune românilor să facă economie la energie electrică, în condițiile în care România are cel mai mic consum de energie pe locuitor, din Europa, de 2,4 ori sub cel al nemților.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *