Ai grija

De câte ori trebuie să mâncăm pe zi? Dr Mihaela Bilic răspunde:

Medicul specialist în nutriție Mihaela Bilic ne sfătuiește să mâncăm doar atunci când ne este foame. Nu când “trebuie”, nu în asocierile potrivite, nu când e ora exactă.

Întrebarea “de câte ori trebuie să mâncăm pe zi” are un răspuns simplu. De câte ori ne este foame!

Medicul nutriționist Mihaela Bilic, autoare a numeroase cărți de nutriție, printre care ghidul pentru slăbit “Sănătatea are gust”, spune că “a descoperi foamea este o chestiune pe care aproape nimeni nu ne mai învață să o facem și nici noi nu mai folosim acest semnal. Noi mâncăm preventiv. Mănânc acum ca să nu-mi fie foame mai târziu.”

Medicul nutriționist Mihaela Bilic demontează multe dintre miturile legate de foame, pofte și mâncare.

“De ce să nu-ți fie foame?”, se întreabă retoric nutriționista. “Am schimbat cu totul semnificația acestui cuvânt. Auzi oameni panicați, spunând : «Vai de mine, mi-e foame!», de parcă le-ar fi pusă viața în pericol. Când ar trebui să fie exact invers. Ar trebui să analizezi de ce mănânci. Dacă nu ți-e foame, de ce mănânci?!”

Exercițiul foamei – un experiment inventat de francezi

Mihaela Bilic spune că “la primul semnal de foame, ar trebui să mai așteptăm, pentru că organismul nostru a fost «construit» în preistorie, când nu aveam mâncare tot timpul la dispoziție.

Primul semnal de foame este pentru a ne aduce aminte că n-ar fi rău ca în intervalul care urmează – o oră-două – să găsim ceva de mâncare.

Suntem într-o societate în care la fiecare colț de stradă găsești ceva de mâncare. Nimeni nu vine să le spună oamenilor că ar trebui să mănânce numai de foame. Și, dacă asta înseamnă să mănânce o dată pe zi, asta e, să mănânce o singură dată.

Francezii fac un protocol, numit «exercițiul foamei»: 90% dintre oameni nu mai știu să-și asculte și să-și recunoască senzația de foame. Pleci la tine cu un sandviș în geantă, ca sa nu intri în panică din cauza faptului că s-ar putea să-ți fie foame și să n-ai ce mânca și aștepți să-ți fie foame pentru a-l mânca.

După o lună, cei care recomandau acest exercițiu, au adăugat o frază: «Dacă, până seara, nu vă e foame, totuși mâncați ceva». Pentru că au fost oameni care au urmat acest experiment și s-au trezit că, timp de o zi sau chiar două, nu au simțit senzația de foame”, detaliază nutriționista.

Informațiile despre mâncat ne debusolează

“Efectiv, noi am uitat cum este să ne mai fie foame și o considerăm ca pe o senzație negativă, de panică”, spune Mihaela Bilic. “De fapt este precum semnalul din bordul mașinii – ai nevoie să realimentezi, gândește-te că în curând trebuie să pui niște combustibil.

Deci noi trebuie să așteptăm să ne fie foame, chiar dacă asta înseamnă să mâncăm o singură dată pe zi. Și atunci vin vocile care spun: «dar trebuie să mâncăm de trei ori pe zi plus două gustări». Suntem în acest paradox: avem informație care ne debusolează, ne ignorăm propriile senzații corporale și ajungem să mâncăm cu capul în loc să mâncăm cu corpul.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *