Smart

Doliu uriaș în lumea filmului! Am mai pierdut o legendă

În ultima vreme, au plecat dintre noi unele dintre cele mai mari personalități, care au lăsat în urmă o avere culturală și o mulțime de lacrimi. Aflăm acum că am mai pierdut o legendă a filmului, care a scris istorie în acest domeniu.

A murit Jean-Luc Godard

Regizorul, scenaristul şi criticul de film de origine franceză-elveţiană Jean-Luc Godard s-a stins din viaţă, la venerabila vârstă de 91 de ani. Familia a făcut tristul anunț marți, pentru a-i informa pe toți cei care l-au iubit pe maestrul filmului.

Nu se știa nimic despre starea lui de sănătate de ceva timp, dar apropiații spun că fusese foarte slăbit de ceva vreme și a avut nevoie de îngrijiri medicale și nu a fost scăpat din ochi niciun minut. Presa internațională a vorbit despre acest eveniment trist, precizând că „am pierdut un gigant al celei de-a șaptea arte”. Cea cu care a fost căsătorit, Anna Karina, cunoscută drept “muza lui Godard”, a murit în 2019.

A devenit celebru încă de la primele sale clasice, cu care a reușit să facă furori: „A bout de souffle” („Cu sufletul la gură”, 1960), cu Jean-Paul Belmondo, sau „Le Mépris” („Disprețul”, 1963), cu Brigitte Bardot.

De la zidărie, la un succes formidabil

Godard a pornit de jos. A avut, inițial, meseria de zidar, pe care a practicat-o din cauza situației finaciare extrem de precare. Ulterior, a stat în spatele camerelor, fiind critic de film, iar apoi s-a propulsat pe cele mai înalte culmi ale succesului cu primele sale opere.

Godard a câștigat Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin în 1965 („Alphaville”). A primit un Leu de Aur de onoare în 1982, la Festivalul de Film de la Veneția, și Leul de Aur pentru cel mai bun film )(„Prenumele Carmen”, 1983).

În 2010, academia americană i-a acordat un Oscar de onoare pentru întreaga sa activitate cinematografică.
Citeşte întreaga ştire: Jean-Luc Godard, legendarul regizor francez, a murit. „Am pierdut un gigant al celei de-a șapte arte”

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *