Connect with us

Dr. Mihail Pautov: „Dacă medicul tău ți-a recomandat să iei Vitamina D, trimite-i…”

Ai grija

Dr. Mihail Pautov: „Dacă medicul tău ți-a recomandat să iei Vitamina D, trimite-i…”

Dr. Mihail Pautov demontează tot ce se știa despre Vitamina D. Într-o postare pe pagina sa de socializare, cunoscutul medic spune că această vitamină nu are niciun efect.

Vitamina D este cunoscută pentru multiplele sale beneficii, mulți medici recomandându-ne această vitamină mai ales pe iernii. Ei bine, medicul Mihail Pautov demontează ceea ce știam despre vitamina D. Iată explicațiile sale:

„Daca te simti prost ca nu ai luat pana acum / ai uitat sa iei suplimente cu Vitamina D … nu ai de ce sa te simti prost – pentru ca nu ai pierdut nimic.

Asta spune si cel mai mare trial clinic dublu-orb care a studiat efectele suplimentarii Vitaminei D, fie ele bune sau rele – si ce au gasit ei, pe scurt – este ca sumplimentarea cu Vit D NU ARE niciun fel de efect; nici bun nici rau.

Exceptie fac, bineinteles, copiii si anumite grupe de risc – persoane cu boli autoimune, persoane cu cancere avansate cu metastaze si batranii din centrele de seniori care nu prea ies pe-afara si nu se expun la soare.

De ce? Pentru ca Vitamina D este doar un bio-marker al sanatatii noastre fizice, la fel cum o nota in catalog este un marker al cunostintelor noastre; Daca schimbi un 4 din catalog cu un 10 asta nu iti va aduce cunostinte in plus.

De unde vine greșeala

Pentru a schimba nota cu adevarat => trebuie sa inveti.

Greseala vine din sutele de studii in care s-a gasit o relatie de corelatie ( nu cauzalitate) intre concentratia mica de Vitamina D din sange si boli cardiovasculare, cancere, osteoporoza.
Am banuit atunci, in mod gresit, ca problema este nivelul scazut de Vitamina D si am inceput sa dam suplimente, imbogatind o intreaga industrie.

In realitate, persoanele care au nivel normal de Vitamina D sunt persoane care mananca echilibrat si includ in alimentatia lor surse naturale de Vitamina D, precum ouale, pestele salbatic sau ciupercile.

Protectia lor nu vine de la nivelul normal de Vitamina D ci de la restul de vitamine, minerale si fitonutrienti care vin cu aceasta alimentatie.

Persoanele care au nivel normal de Vitamina D sunt persoane care se expun zilnic in mod sanatos la soare: plimbare sau alergat dimineata sau dupa pranz in aer liber.

Protectia lor nu vine de la nivelul normal de Vitamina D ci de la activitatea fizica, in aer liber, oricare ar fi ea, care vine la pachet cu aceasta expunere la soare si creste nivelul de Vitamina D in sange.

Iar suplimente care sa inlocuiasca activitatea fizica inca nu exista. S-a constatat, in acelasi studiu, ca un nivel sigur/safe de vitamina D este de 2000UI si ca acest nivel nu face rau.
Daca medicul tau ti-a recomandat sa iei Vitamina D, trimite-i acest studiu cu date preliminare si discuta cu el pe marginea acestui subiect pentru a te asigura ca faci parte din grupa de risc care beneficiaza REAL de pe urma suplimentarii”, explică doctorul pe pagina sa de Facebook.

Continue Reading
You may also like...

More in Ai grija

To Top