Smart

Inundaţii devastatoare în Italia, meteorologii estimează precipitaţii de 400 de litri/metru pătrat | Zece oameni au murit, iar alţii sunt disăruţi

Cel puțin zece persoane au fost ucise de ploile torențiale din timpul nopții și de inundațiile din regiunea Marche din centrul Italiei, au anunțat autoritățile, în timp ce salvatorii au continuat să caute alte persoane încă dispărute.

În Cantiano, un sat situat în apropiere de regiunea vecină Umbria, locuitorii curățau noroiul de pe străzi, arată imaginile Reuters, după ce torenții au măturat mai multe orașe.

Aproximativ 400 de litri pe metru pătrat de ploaie au căzut în două-trei ore, a declarat agenția de protecție civilă, o treime din cantitatea primită de obicei într-un an.

“A fost ca un cutremur”, a declarat Ludovico Caverni, primarul din Serra Sant’Abbondio, un alt sat afectat de inundații, pentru radioul de stat RAI.

Șeful agenției naționale de protecție civilă, Fabrizio Curcio, s-a întâlnit cu autoritățile locale din capitala Marche, Ancona, pentru a evalua pagubele, în timp ce șefii partidelor care fac campanie electorală pentru alegerile din 25 septembrie din Italia și-au exprimat solidaritatea.

Imagini difuzate de pompieri au arătat salvatori pe plute care încercau să evacueze oameni în orașul balnear Senigallia, în timp ce alții încercau să curețe de dărâmături un pasaj subteran.

Paola Pino d’Astore, expert la Societatea Italiană de Geologie a Mediului (SIGEA), a declarat pentru Reuters că inundațiile se datorează schimbărilor climatice și nu sunt ușor de prevăzut.

“Este un fenomen ireversibil, o mostră a ceea ce va fi viitorul nostru”, a spus ea.

Aproximativ 300 de pompieri acționează în prezent în zonă și au salvat zeci de persoane care s-au urcat peste noapte pe acoperișuri și în copaci pentru a scăpa de inundații, a precizat brigada de pompier

Stefano Aguzzi, șeful protecției civile din cadrul guvernului regional din Marche, a declarat că ploaia torențială a fost mult mai puternică decât fusese prognozat.

“Am primit o alertă normală pentru ploi, dar nimeni nu s-a așteptat la așa ceva”, a declarat el reporterilor.

Enrico Letta, liderul Partidului Democrat de centru-stânga, a declarat că va suspenda campania electorală în Marche “în semn de doliu” și pentru a permite activiștilor săi locali să participe la eforturile de ajutorare a comunităților afectate de inundații.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *