Smart

Ministrul Muncii: “Nu se poate trăi cu salariu minim în România”

Ministrul Muncii a făcut declarații noi pe subiectul salariului minim pe economie din România. Oficialul a transmis că urmează majorări și a făcut apel la înțelegere din partea mediului de afaceri. Marius Budăi a declarat că se impune aplicarea majorării atât în contextul economic cât și cel social.

Marius Budăi despre salariul minim pe economie din România

Ministrul Muncii a declarat că nu se poate trăi cu salariu minim în România și că se impune o majorare, precizând că este conștient de punctul de vedere al mediului de afaceri din țara noastră, motiv pentru care face apel la înțelegere pentru a putea sprijini angajații.

“Nu putem, efectiv nu se poate, nu se poate trăi cu salariu minim în România”, a spus Marius Budăi.

În acest context, Marius Budăi a transmis că speră să ajungă la o înțelegere cu partenerii sociali, pentru ca salariul minim pe economie să crească începând cu 1 ianuarie 2023.

“Repet, înțeleg ceea ce spune mediul de afaceri, dar trebuie să înțeleagă și dumnealor că și angajații trebuie să își plătească utilitățile ca și ei, trebuie să își ducă copiii la școală și trebuie să își hrănească copiii”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi, sâmbăta seara la Digi24.

Oficialul a transmis că pe lângă creșterea pensiilor se analizează varianta de 3.000 de lei salariu minim, cu cei 200 de lei scutiți de la taxare.

Salariul minim brut ar putea creste la 3.000 de lei de la 1 ianuarie 2023

Marius Budăi a anunțat că social-democrații vor propune creșterea salariului minim brut la 3.000 de lei. În acest moment, salariul minim brut este 2.550 de lei.

De asemenea, angajatorii pot opera o majorare cu 200 de lei care nu vor fi taxați. Amintim faptul că Parlamentul European a aprobat directiva privind salariul minim european, prin care statele membre care au salariu minim pe economie, inclusiv România, sunt obligate să „garanteze că salariile minime pe care le stabilesc le permit lucrătorilor un trai decent”, propunând și o formulă de calcul legată de salariul mediu.

Statele membre au la dispoziție maximum 2 ani pentru a transpune această directivă în legislațiile naționale.

Pentru evaluarea caracterului adecvat al salariilor lor minime legale existente, statele membre pot să utilizeze ca referință un coș de bunuri și servicii la prețuri reale sau pot să le fixeze la 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *