Smart

Moșii de toamnă 2022. Cea mai importantă sărbătoare destinată celor adormiți

Moșii de toamnă este una dintre cele mai importante sărbători ale anului. Este un eveniment mare, dedicat celor care au plecat din această lume. Cu această ocazie au apărut mai multe tradiții și obiceiuri, menite să ne ajute să îi cinstim pe cei dragi, care nu mai fac parte din viața noastră.

Moșii de toamnă 2022

Moşii de toamnă 2022 este una dintre cele mai importante sărbători pentru români. Este un eveniment dedicat celor decedați, pentru sufletele cărora trebuie să ne rugăm. mai este numită și Sâmbăta Morților, în care familiile fac pomeni pentru rudele care le-au părăsit.

Sărbătoarea nu este cu dată fixă, dar s-a ales ziua de sâmbătă, care marchează ziua în care Iisus Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, pentru a elibera sufletul celor adormiți. Moșii de Toamnă pică în acest an pe data de 5 noiembrie, chiar înainte de începerea Postului Nașterii Domnului Iisus Hristos.

Tradiții moșii de toamnă

În sâmbăta moșilor se fac pomeni pentru cei decedați. Femeile merg la cimitir în acea dimineață, unde aprind lumânări la fiecare colț al mormântului și dau de pomană pachete celor sărmani.

Se pregătesc o mulțime de preparate cu această ocazie, în funcție de zonă. Astfel, gospodinele trebuie să facă o colivă, unde boabele reprezintă învierea trupurilor celui adormit, iar Bomboanele colorate faptele bune ale acestuia.

Alături de colivă se mai pune și o sticlă de vin pentru a fi sfințită de către preot la Sfânta Liturghie, precum și pâine și alte preparate. Se aprind și lumânări, care vor lumina calea celor morți. O lumânare se pune la pâine, una la vin, alta pentru pomelnic, iar fiecare se numește după numele celui pentru care se aprind.

Nu se fac treburi casnice, nu se coase și nu se spală haine. Se spune că apa ajunge pe morminte și le tulbură calea celor adormiți.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *