Ai grija

Mustul, un pericol pentru sănătate! Cum ne afectează sucul de struguri

A venit toamna și, odată cu ea, și culesul viilor. Acest obicei încă se mai păstrează în unele zone și pentru unii chiar este un mod de a face bani. Din struguri, înainte de a fi făcut vinul, iese mustul, o băutură foarte apreciată, dar și periculoasă pentru sănătatea noastră.

Mustul, un pericol pentru organism

Mustul este o băutură gustoasă, din struguri, de care românii se bucură din plin în această perioadă. Totuși, ar trebui să știm la ce riscuri ne supunem înainte de a consuma o cantitate mult prea mare din acest suc de struguri.

Mustul este un aliment bun pentru sănătate, dacă este băut în cantități normale. Pentru că e bogat în vitaminele A, B1, B2 și C, potasiu, magneziu, mustul are un efect revigorant și, totodată, ajută la detoxifierea organismului şi la stimularea imunităţii. În plus, este și un bun laxativ, pentru cei care au probleme în acest sens.

Este un pericol, însă, pentru persoanele cu probleme de greutate. Are un conținut ridicat de zahăr și duce la luarea în greutate când este băut fără măsură. Se consideră că un pahar mic de must este echivalentul unui kilogram de struguri.

Are foarte mult zahăr în compoziție, aproximativ 280 grame/litru, ceea ce înseamnă că este complet interzis diabeticilor sau celor care fac insulină.

Mustul, interzis pentru aceste persoane

Această băutură este complet interziemeile însărcinate și copiii cu imunitate scăzută. Este obținut, de cele mai multe ori, din struguri nespălați, motiv pentru care aceste două categorii nu ar trebui să-l consume, cel puțin nu în exces.

Pe zi ce trece, concentrația de alcool din must crește. Dacă în prima zi conține cel mult 1%, după 3-4 zile fermentează, prinde un gust ușor acrișor, iar gradul de alcoolemie ajunge la 4%. Astfel, trebuie interzis șoferilor sau celor care nu au voie să consume alcool deloc.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *