Smart

Prima ninsoare pe Transfăgărășan. Se strică vremea în toată țara

A nins pe Transfăgărășan pentru prima dată anul acesta. Salvamontiștii au transmis deja un mesaj pentru turiștii care se aventurează în zonă. În noaptea de 19 spre 20 septembrie, temperaturile au coborât până la -3 grade Celsius, iar zăpada s-a depus la peste 1.800 de metri altitudine.

Prima ninsoare pe Transfăgărășan

Luni seară, pe Transfăgărășan, s-a depus primul strat de zăpadă din acest an. La o temperatură de -3 grade Celsius, și o altitudine de peste 1.800 de metri, s-a depus un strat de zăpadă de 3 centimetri. Salvamontiștii au transmis șoferilor care ajung în zonă. Aceștia sunt îndemnați să circule cu prudență.

„Vă recomandăm să circulați cu prudență pe Transfăgărășan. Ninge la peste 1.800m altitudine. Pe carosabil s-a depus un strat de aproximativ 3 centimetri de zăpadă, temperatura este de -3 grade”, a anunțat, pe Facebook, Toma Cristian, reprezentantul Salvamont Argeș.

Totodată, salvamontiștii au transmis un mesaj și turiștilor care se aventurează pe munte. Cei care ți-au propus să urce pe trasee montane trebuie să fie echipați corespunzător.

„Dacă vă aventurați și pe potecile de munte, echipați-vă corespunzător” a precizat reprezentantul Salvamont Argeș, potrivit Mediafax.

Circulația pe Transfăgărășan este influențată de condițiile meteorologice. În mod normal, închiderea circulației pe Drumul Național 7 C se face începând cu data de 1 noiembrie. Opt luni pe an, sectorul dintre Bâlea Lac (kilometrul 104, Piscu Negru – jud. Argeş) și Bâlea Cascadă (kilometrul 130,8, Bâlea Cascadă – jud. Sibiu) este inaccesibil.

Avertizare meteo valabilă până la finalul lunii

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, până pe 24 septembrie, temperaturile coboară până la -4 grade Celsius în toată țara, urmând ca după această dată să crească cu aproximativ 5 grade.

La munte, vremea va fi mult mai rece decât în mod normal la această dată până în data de 24 septembrie; media maximelor termice va avea variații între 4 și 8 grade, iar a minimelor va coborî ușor sub pragul de îngheț. În următoarele două zile se va încălzi cu aproximativ 4…5 grade, apoi nu vor mai fi variații termice importante.

Temporar va ploua aproape zilnic, iar în prima săptămână, la altitudini în general de peste 1600 m, trecător, se vor semnala și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *