Smart

Se schimbă Codul Muncii. Principalele modificări care îi vizează pe angajații români

Apar modificări importante în Codul Muncii, iar cele mai multe dintre ele îi vizează direct pe salariații români. În spațiul public au apărut informații cu privire la ce urmează să se schimbe în actul normativ care reunește normele ce constituie dreptul comun în materia raporturilor de muncă.

Ce se schimbă în Codul Muncii

Camera Deputaților a adoptat mai multe modificări în Codul Muncii ca urmare a unor directive europene care ar fi trebuit să fie transpuse în legislația din România încă de la 1 august 2022.

Potrivit noilor reglementări, angajații români vor beneficia de variante flexibile de lucru și mai multe zile libere. Salariații vor putea cere pentru un timp limitat program de muncă individualizat, respectiv îndeplinirea obligațiilor de serviciu pe bază de telemuncă, program flexibil sau cu timp de lucru redus.

Totodată, salariatul are dreptul de a absenta cel mult 10 zile lucrătoare de la locul de muncă în situaţii neprevăzute, care sunt determinate de o situaţie de urgenţă familială cauzată de boală sau de accident, care fac indispensabilă prezenţa imediată a salariatului, în condiţiile informării prealabile a angajatorului şi cu recuperarea perioadei absentate până la acoperirea integrală a duratei normale a programului de lucru a salariatului, mai prevede proiectul adoptat.

Durata activităţii desfăşurate regim de telemuncă nu poate depăşi cinci zile pe lună

Conform noilor reglementări ca urmare a unor directive de europene, durata activităţii desfăşurate regim de telemuncă nu poate depăşi cinci zile pe lună.

Aceasta se poate aproba pentru funcţionarii publici care au copii cu vârsta de până la 11 ani, care acordă îngrijire unei rude, au o stare de sănătate care nu le permite deplasarea sau desfăşoară activităţi dintre cele stabilite de conducătorul autorităţii sau instituţiei publice ca putând fi realizate în regim de telemuncă.

Mai trebuie precizat că potrivit modificărilor aduse Codului Muncii, angajatorii au obligația să precizeze condițiile perioadei de probă, modalitatea de compensare a orelor suplimentare, precum și avantajele suplimentare acordate.

Totodată, angajatul are dreptul de a solicita trecerea pe un post vacant care îi asigură condiţii de muncă mai bune în cazul în care şi-a încheiat perioada de probă şi are o vechime de cel puţin şase luni la acelaşi angajator.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *