Smart

Secretarul Consiliului Securitatii si Apararii Nationale a Ucrainei a facut anuntul: „Seful NATO – Daca un singur proiectil, un singur glont loveste un convoi…”

Potrivit secretarului Securitatii Nationale a Ucrainei si Consiliul de Aparare, seful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat ca daca fortele ruse lanseaza un atac asupra unui convoi occidental care livreaza arme Ucrainei, NATO va considera acest lucru drept un motiv pentru a invoca articolul 5 din tratatul blocului militar, care prevede autoaparare colectiva pentru membrii sai.

„Astazi, seful NATO, dl Stoltenberg a facut o declaratie: daca un singur proiectil, un singur glont loveste un convoi care liveaza arme Ucrainei, NATO va considera acest lucru un declansator pentru articolul 5”, a spus Aleksei Danilov, secretarul Securitatii Nationale a Ucrainei si Consiliul de Aparare, in timpul unei emisiuni la Rada, postul de televiziune al parlamentului ucrainean.

Nici NATO, nici Jens Stoltenberg nu au confirat sau infirmat afirmatia lui Danilov. Declaratia oficialului ucrainean vine la o zi dupa ce viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a avertizat ca Rusia va considera convoaiele de arme cu destinatia Ucraina drept „tinte legitime” pentru fortele ruse.

„Rusia este agresorul, iar Ucraina se apara. Daca exista vreun atac impotriva vreunei tari NATO, a unui teritoriu NATO, va declansa articolul 5”, a declarat Stoltenberg in urma cu cateva zile.

Serghei Riabkov nu a precizat daca convoaiele ar putea fi vizate pe teritoriul ucrainean sau in alta parte.

Articolul 5 este clauza de autoaparare din tratatul fondator al NATO, care prevede ca un atac asupra unui membru este un atac asupra tuturor celor 30 de natiuni membre.

„Sunt absolut convins ca presedintele Putin stie acest lucru si eliminam orice spatiu pentru calcule gresite, neintelegeri cu privire la angajamentul nostru de a apara fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a spus Stoltenberg.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *