Smart

Un nou tip de fraudă în România! Cum fură hackerii datele noastre personale

A apărut o nouă fraudă care vizează românii ce au conturi pe rețelele sociale. Hackerii au găsit o modalitate prin care să fure conturile și să obțină accesul la date și informații personale. Fiți cu băgare de seamă și acordați atenție mesajelor pe care le primiți.

O nouă fraudă se răspândește pe Instagram

Hackerii au găsit o nouă modalitate de a obține datele celor care folosesc rețele sociale și au conturi de Instagram. În acest context, specialiștii în securitate cibernetică ne spun ce să facem pentru a nu cădea în plasa hoților. În primul rând nu oferiți nimănui linkuri de resetare a parolelor pentru că veți rămâne fără contul de Instagram. Hackerii operează din aproape în aproape, astfel că este suficient să fi păcălit deja pe cineva din lista ta de prieteni și imediat va ajunge și la tine.

Din grabă și neatenție, poți dau un click aparent nevinovat, dar care să-ți cauzeze probleme mari.

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică primeşte zilnic zeci de astfel de sesizări de la oameni care au picat în plasa hackerilor.

Iniţial, noi am emis o alertă la jumătatea lunii august. Pentru că foarte mulţi utilizatori se plângeau de faptul că şi-au pierdut accesul la cont, dar nimeni nu spunea cum şi-a pierdut accesul la cont. Spuneau că nu au accesat niciun link, că n-au dat nicio dată mai departe atacatorului, nu şi-au introdus datele nicăieri. Presupun că era vorba despre o ruşine a utilizatorilor care şi-au pierdut conturile respective. Pentru că a fost aşa simplu! Doar furnizând acel link de resetare al parolei către atacatori, s-a întamplat să-şi piardă accesul la cont, a declarat pentru Observator, Mihai Rotariu, director de comunicare DNSC.

Ce pot face hackerii cu datele noastre personale

Specialiștii în securitate cibernetică spun că, odată ce hackerii au pus mâna pe conturile noastre de Instagram, pot vinde datele asociate către platforme precum dark web şi le pot folosi pentru fraude informatice complexe, precum clonarea cardurilor sau folosirea sumelor din conturile proprii.

Chiar dacă avem senzaţia că nu avem nimic de ascuns, ar fi bine să ne gândim că şi un CNP spus iarăşi, e o şansă în plus pentru cineva să-şi facă un credit în numele tău, spre exemplu la o bancă, a precizat Marian Hurducaş, expert digital.

Experții spun că ne putem feri cu ușurință de aceste atacuri, punând o întrebare personală celui care ne trimite link-ul respectiv, și astfel ne vom da seama despre ce este vorba, de fapt.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *