Smart

Vești rele pentru consumatorii de energie: îi așteaptă facturi tot mai mari!

Românii au fost martorii unor scumpiri radicale în ultima perioadă. Toate prețurile au crescut, mai ales în ceea ce privește curentul electric. Veștile sunt tot mai rele în acest sens, iar autoritățile anunță că facturile la lumină din următoarea perioadă vor exploda.

Totul despre compensarea la curent

Pentru că prețurile au explodat în ultima perioadă, autoritățile au decis să vină cu soluții pentru români, pentru a-i scuti fe cheltuieli. La fel ca la benzină și motorină, unde a fost stabilită o compensare de 0.5 lei pe litru, se face o reducere și la curentul electric. Pentru pentru consumatorii casnici la energie electrică, prețul s-a stabilit astfel:

a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;

b) maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv

De altfel, pentru consumatorii non-casnici, prețul este următorul:

– maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților non casnici.

Facturi mari la lumină

Deși ne-am putea bucura de compensare, se pare că nu toată lumea beneficiază de reducere. Mai exact, beneficiază de compensare cei care au avut anul trecut un consum de energie electrică sub 255 kWh pe lună.

Chiar dacă anul acesta unii încearcă să facă economie, dacă anul trecut, în această perioadă, au sărit de consumul de 255, prețul este întreg. Amintim că, potrivit noii ordonanțe aplicată de la 1 septembrie 2022, limita de consum a fost redusă de la la 300 la 255 kWh.

„Nu este o scădere de la 300 la 255 kWh, ci o aplicare voluntară a ceea ce s-a hotărât la Bruxelles”, a explicat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Mai exact, dacă o locuință s-a încadrat anul trecut în cei 300 kWh, dar acum consumă 299 kWh într-o lună, titularul contractului va plăti preţul compensat (80 de bani/kWh) pentru cei 255 kWh, iar pentru ceilalți 44 (până la 299 kWh) va plăti preţul stabilit încă de la început în contract.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *