Smart

Vești rele pentru români! Se taie pensiile cu 10%

Se vorbește tot mai mult despre majorarea pensiilor și românii așteaptă vești bune în acest sens. Se pare, însă, că autoritățile nu vin cu un anunț pozitiv pentru români, ci cu unul extrem de trist pentru milioane de locuitori ai țării. Astfel, aflăm că intră în vigoare o nouă taxă, care le va aduce cheltuieli mari pensionarilor.

Românii care primesc mai puțini bani

Vești rele pentru cei care plătesc bani în conturile de pensii private. S-a aflat că cei care solicită să primească bani din contribuția la Pilonul II de pensii au descoperit că statul oprește impozit de 10% plus o cotă de 10%, contribuții la asigurările sociale de sănătate. Așadar, este vorba despre o dublă taxare, despre care nimeni nu știa până acum.

Vezi și: Ce pensie primești dacă ai muncit mai puțin de 15 ani. Condiția e să fi cotizat măcar 10 ani

Guvernul are în plan măsuri drastice pentru Pilonul II și III, deși în majoritatea țărilor, fondurile de pensii sunt scutite de impozitul pentru dividende din plasamente. Această măsură poate fi corectată până la finalul anului dacă este abordată în Parlament. În caz contrar, taxarea va intra în vigoare din Ianuarie 2023.

Ce pensii se măresc

Vin, însă, și vești bune pentru o categorie de români. Deși toată lumea spera la o majorare, se pare că Guvernul dispune de venituri doar pentru creşterea plafonului de la 2000 la 3000 de lei, până la care pensionarii să fie scutiţi de plata impozitului pe venit.

Totuși, ministrul Marius Budăi are altă idee. Potrivit oficialului, o majorare a pensiilor va avea loc de la 1 ianuarie 2023 și va fi calculată în funcție de rata inflației. În timp ce unii spun că acest plan nu poate fi finalizat, ministrul este încrezător și îi asigură pe oameni că se vor bucura de venituri mai mari din noul an.

În urma unei analize, s-a dovedit că există spațiu bugetar. Marius Budăi spune că propunerea social-democraților va fi de 10 procente.

„Aşa cum a anunţat recent şi preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, dar şi premierul Nicolae Ciucă în momentul construcției bugetului pentru anul 2023 se va lua decizia finală asupra procentului, dar e clar că o majorare la pensii va fi. Propunerea PSD pusă pe masa coaliţiei va fi cea de cel puţin 10%”, spune ministrul Muncii.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *